Редактор: Виолета Николаеваe-mail: [email protected]В настоящата ситуация вероятно редица бизнеси ще са изправени

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bgВ настоящата ситуация вероятно редица бизнеси ще са изправени
Коментари Харесай

Адвокат: Заплатата не намалява, ако работите от вкъщи, а само ако работното време е съкратено

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: [email protected]

В актуалната обстановка евентуално редица бизнеси ще са изправени пред невъзможността да упражняват активността си, тъй че съществуват няколко хипотези от кодекса на труда, които дават право на работодателите да прекратят трудовите правни отношения. Това биха могли да бъдат съкращавания на щат, понижаване размера на работата и др. Работодателят дължи предупреждение, както и компенсации за оставане без работа, изясни юрист Зоя Тодорова по Нова тв.

При обстановка на изключително състояние с новия закон се позволи опция работодателят да задължи чиновниците си да работят от у дома. Зависи към този момент какъв брой е работното време, в случай че е понижено, може и заплащането да е понижено. Но работата от у дома не допуска заплатата ни да бъде понижена, разясни адвокатката. 

Нямаме формулировка за злополучие, само че имаме закон за отбрана при бедствията. Пандемията може да се счита за злополучие. Ако служителят е възпрепятстван да отиде на работа, по закон се дъли обезщетение, само че казусът не е посочен като подобен. 

Могат да ни принудят обаче да минем в неплатен отпуск, когато се остане без работа за повече от 5 работни дни. Сега има спомагателни права на работодателя в случай че той е заставен да спре активността на избрани чиновници, може да ги принуди да употребяват натпупания си годишен отпуск. 

След приключване на изключителното състояние няма да можем да почиваме до края на годината и нека това да е единственият проблем. 

Единствените спомагателни права за по-възрастните работещи над 60 години, е правото да употребяват заплатен или неплатен годишен отпуск и работодателят би трябвало да се съгласи.

Защитата за бременните не пада. Те могат да бъдат съкратени, в случай че работодателят редуцира цялостната си активност. С тях се случва това, което и с останалите. Винаги може да се алармира инспекцията по труда и да се потърси правосъдна отбрана, в случай че работодателят не съблюдава условията, посочи гостенката в студиото. 

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за п
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР